
Gaat uw gehoor steeds meer achteruit? En merkt u dat u steeds meer moeite krijgt om een gesprek of de televisie goed te verstaan? Dan kan het zijn dat het tijd is om een hoortoestel aan te schaffen. Deze helpt u namelijk om beter te horen en maakt daarmee het leven weer een stukje leuker. Hoortoestellen komen trouwens niet alleen voor bij ouderen, steeds meer jongeren lopen namelijk ook gehoorschade op doordat zij te lang naar te harde muziek luisteren. Merkt u dat uw gehoor steeds slechter wordt? Dan kunt u hier een aantal tips lezen wat de vervolgstappen zijn.
Gehoortest
Uiteraard is het verstandig om bij een audicien of uw huisarts uw gehoor eerst te laten testen. Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen, maar audiometrie is de meest betrouwbare gehoortest. U kunt ook zelf een test doen op het internet of via uw telefoon. Let op, dit is wel een grove inschatting en als uit deze test blijkt dat uw gehoor niet optimaal is, is het alsnog verstandig om uw gehoor op professionele wijze te laten testen.
Hoortoestel uitzoeken
Uw huisarts of opticien zal met u de mogelijkheden bespreken welk type hoortoestel geschikt is voor uw situatie. Het kan zijn dat u met slechts één oor niet goed kunt horen of dat beide oren niet goed meer kunnen horen. Tegenwoordig zijn er hele kleine hoortoestellen die volledig in het oor verdwijnen zodat deze niet zichtbaar is.
Hoorbatterijen
Een hoortoestel werkt natuurlijk niet zonder hoorbatterijen. Deze zijn er in verschillende soorten, maar een van de meest bekendste hoorbatterijen zijn de hoorbatterijen 13. Deze kunt u herkennen aan de oranje kleur. Verder zijn er nog hoorbatterijen met het typenummer 10, 312 en 675. Elk typenummer heeft zijn eigen kleur en eigenschap. Het is daarom belangrijk dat wanneer u een oude hoorbatterij van het typenummer 13 gaat vervangen, u deze ook weer vervangt met een hoorbatterij van het typenummer 13.
Andere oorzaken van gehoorverlies
Als u merkt dat uw gehoor achteruit gegaan is, hoeft het natuurlijk niet meteen te betekenen dat u een hoortoestel nodig heeft. Een verslechterd gehoor kan ook andere oorzaken hebben zoals een teveel aan oorsmeer bijvoorbeeld. U kunt dan een afspraak bij uw huisarts maken om uw oren uit te laten spuiten. U zult meteen merken dat u weer een stuk beter kunt horen. Het kan ook zo zijn dat u bepaalde medicatie slikt die gehoorverlies als bijwerking heeft. U kunt proberen om samen in overleg met uw huisarts te stoppen met deze medicijnen om te kijken of de effecten op het gehoor dan weg zijn.
Geef een antwoord