In 2013 leken Bitcoins nog een speeltje van uitsluitend die-hard technologie fanaten, maar ondertussen heeft iedereen wel van de Bitcoin gehoord en neemt de interesse van grote bedrijven in blockchain gestaag toe. Dat doet de vraag rijzen: Zijn Bitcoins een handige investering voor je pensioen?
Deze vraag wordt nog eens urgenter doordat de prijs van Bitcoin het afgelopen jaar is teruggekomen naar een niveau waar veel mensen er weer interesse in beginnen te vertonen.
In dit artikel geven je 5 overwegingen die dienen als stof tot nadenken voor diegenen die hun pensioen serieus nemen. Óók voor de meest doorgewinterde sceptici onder ons.
I. De Fundamentele waarde van Bitcoin wordt steeds duidelijker
Bitcoin is geboren uit de crisis van 2008. Uit de onvrede met het financiële systeem en de ogenschijnlijk ongebreidelde geldgrabberij van banken, kwam de geboorte van een technologie die digitale betalingen zonder tussenkomst banken mogelijk maakte.
Na tien jaar van geld bijdrukken door het beleid van quantitative easing door de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, waarin de geldvoorraad meer dan verdubbeld is, wordt het duidelijk dat een cryptocurrency waarvan het totale aantal dat ooit zal bestaan vaststaat – 21 miljoen – zeker inherente waarde heeft.
II. De zeepbel is reeds geknapt – en de prijs is uiterst gunstig
De Bitcoins hebben sinds de piek eind 2017 meer dan 80% van hun waarde verloren. De zeepbel is dus geknapt en alleen slimme investeerders overwegen momenteel om in de boot te stappen met Bitcoin.
Bang dat het eigenlijk een zinkend schip is? Wacht maar tot je de volgende drie punten leest.
III. Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin
Vroeger was het een curiositeit als je je pizza kon betalen met Bitcoin. Nu wordt er nauwelijks nog van opgekeken.
Tegenwoordig kun je met cryptocurrencies zoals Bitcoin je tandartsrekening betalen, een knipbeurt bij de kapper krijgen en zelfs je personeel uitbetalen. De waarde van Bitcoin is daarmee niet langer theoretisch – deze is klaarblijkelijk geworden.
Alles wijst erop dat deze ontwikkeling zich doorzet. Terwijl de prijs minder waard werd, is de onderliggende Bitcoin waarde gestaag toegenomen.
IV. Grote bedrijven vertonen steeds meer interesse in Bitcoins en andere cryptocurrencies
Wat hebben Bosch, Volkswagen en Fujitsu met elkaar gemeen?
Ja, het zijn grote bedrijven. Maar ze zijn ook allemaal bezig met het ontwikkelen van technologieën geënt op cryptocurrencies. In dit geval gaat het om een andere cryptocurrency genaamd IOTA. Hetzelfde geldt voor Bitcoin.
Daarnaast is Bitcoin nog steeds het onbetwiste vlaggenschip van cryptocurrencies. Wie een cryptocurrency wil kopen, zal bijna altijd eerst Bitcoin moeten kopen. Dat betekent dat de waarde van Bitcoin ook toe zal nemen wanneer de vraag naar ‘concurrerende’ cryptocurrencies toeneemt.
V. Overheden vormen langzaamaan beleid op cryptocurrencies
Waar men eerst nog bang was dat overheden cryptocurrencies zouden verbieden, blijken deze zorgen steeds minder waar te zijn.
Integendeel, steeds meer overheden denken actief mee met welke positieve impact cryptocurrencies op de maatschappij kunnen hebben. Zij faciliteren de ontwikkelingen door beleid hierop te vormen. Terecht zijn zij hiermee voorzichtig, maar over het algemeen genomen is dit een gunstige wind in de zeilen van het vlaggenschip van de cryptocurrencies: Bitcoin.
Wie zich afvraagt of Bitcoin een interessante investering is voor zijn of haar pensioen portfolio, kan deze zaken in overweging nemen.
De prijs is gunstig, steeds meer mensen en bedrijven gebruiken het, en overheden staan er overwegend positief tegenover. Wat betreft de Bitcoin waarde. Experts verwachten een gunstige prijsontwikkeling op de termijn van ongeveer drie tot vijf jaar.
We zijn benieuwd naar jouw kijk op Bitcoins. Heb jij nog wel wat goede tips voor de andere Jonge Senioren – lezers? Deel het hieronder met ons!
Geef een reactie