
De kwaliteit van het kunstgebit is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vroeger zat je direct of iemand een kunstgebit droeg. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer het geval. Sterker nog, een kunstgebit is eigenlijk niet eens meer van een natuurlijk gebit te onderscheiden. Voor ouderen kan het een grote stap zijn. Het is dan ook erg wennen aan het begin. Toch biedt de prothese veel voordelen en zal je je waarschijnlijk afvragen waarom je de keuze niet eerder hebt gemaakt.
Kwaliteit is sterk verbeterd
Ja, het dragen van een kunstgebit heeft echt voordelen. Het grootste voordeel is in ieder geval de kwaliteit. Niet alleen is de kwaliteit van het kunstgebit beter dan voorheen, ook is de kwaliteit waarschijnlijk beter dan je natuurlijke gebit. En nogmaals, het zal niemand opvallen.
Je kunt er daarnaast voor kiezen om je eigen (gezonde) tanden en kiezen gewoon te behouden. In dat geval ga je voor een gedeeltelijk kunstgebit. Wanneer het probleemgebied dus slechts enkele tanden betreft, is dat absoluut een ideale oplossing.
Er zijn dus verschillende soorten kunstgebitten. Zo heb je een geheel gebit of (gedeeltelijke) implantaten. Ook bestaat er verschil in of het kunstgebit uitneembaar is, of permanent. Je hebt dus flink wat te kiezen.
Snel aan je nieuwe kunstgebit gewend
De keuze voor een kunstgebit is waarschijnlijk niet je ideale scenario. Maar uiteindelijk zul je merken dat je er echt blij mee zult zijn. Waar je wel rekening mee moet houden? Als je gaat voor een complete prothese, zullen al je tanden en kiezen eruit moeten. Deze ingreep is niet zomaar iets. Dit gebeurt echter vaak geleidelijk en niet in één keer.
Het feit blijft dat je na het plaatsen van de prothese toch wel de tijd nodig hebt om te wennen. Denk aan praten, eten, drinken en slikken. Voor veel mensen kan dit als nadelig worden ervaren. Toch is dit echt een tijdelijk nadeel. Je zult versteld staan hoe snel je aan een kunstgebit gewend raakt.
De beginfase
Nadat je tanden en kiezen uit je mond zijn, zal je kaak slinken. Met de tanden en kiezen nog in de mond is echter een afdruk gemaakt. En dus zit je eerste kunstgebit niet echt optimaal. Als je het gebit enige tijd draagt, wordt het door een specialist aangepast en zit het wél uitstekend.

Meteen na het plaatsen van het kunstgebit kunnen er dus wat irritaties in de mond ontstaan. Het is verstandig om te zorgen dat je altijd paracetamol in huis hebt mochten de klachten toch even aanhouden. En eet wel en praat ook. Je moet dit als het ware opnieuw leren. Als je enigszins gewend bent aan je nieuwe gebit, is het verstandig het gebit ’s nachts uit te doen en te reinigen. Natuurlijk zul je hier van je specialist ook advies over krijgen.
Heb je al een kunstgebit en herken je deze beginfase? Deel het onder dit blog met ons!
De kosten van een kunstgebit
Wat een kunstgebit kost, is iets wat veel mensen zich afvragen, naar informeren of Googlen. Dit is iets wat niet zomaar in een blog is te beantwoorden. Ieder kunstgebit is maatwerk en daar hangt een prijskaartje aan. Wel kunnen we je een kleine richtlijn geven.
Kies je een volledig kunstgebit, dan wordt dit voor een deel vergoed vanuit de basisverzekering. en betaal je zelf de rest en het eigen risico. Die bijbetaling zal zo rond de 25 procent van de totale kosten liggen. Let op: de kosten voor het verwijderen van tanden en kiezen worden weer niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dit is iets om ook rekening mee te houden.
Heb je een aanvullende verzekering afgesloten? Dan wordt uiteraard meer vergoed. Het klikgebit (implantaten) is vanwege de extra werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden iets duurder. Ook dit gebit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed en ook nu krijg je een deel van de kosten vergoed. Dan moet er overigens wel sprake zijn van een zogenaamde geslonken kaak en je dient eerst een normaal kunstgebit geprobeerd te hebben.
Het klikgebit kost de eigen bijdrage en het eigen risico zal aangesproken moeten worden. Die eigen bijdrage is 8 procent voor de bovenkant en 10 voor de onderkant.

Nogmaals. Ieder kunstgebit is maatwerk. Want iedere mond, kaak of ieder natuurlijk gebit is uniek. We kunnen dus geen toezeggingen doen. Informeer bijvoorbeeld bij tandprothetische praktijk Volgers en wie weet straal je binnenkort als nooit tevoren!
Meer weten over vitaliteit en gezondheid nu je wat ouder wordt? Houd dan deze pagina goed in de gaten!
Geef een antwoord