Als Nederlanders houden we ervan: stevige kost in de wintermaanden. Er zou zelfs wel gesteld kunnen worden dat de winter pas écht begonnen is als er een bord met stomende boerenkool met een heerlijk sappige rookworst op de eettafel verschijnt. Ben je een beetje uitgekeken op de winterklassiekers of wil je je tafelgasten simpelweg eens verrassen? In dit artikel lees je hoe je winterkost klaarmaakt met een verrassende smaaktwist.
Stamppot rauwe andijvie met kaasblokjes
Stamppot rauwe andijvie is eenvoudig, voedzaam en bovenal erg smaakvol. Je zult je tafelgenoten dan ook altijd blij kunnen maken met deze stamppot van smeuïge aardappels, nog ietwat knapperige andijvie en uitgebakken spekreepjes. Om het winterse gerecht bijzonderder te maken, kun je voor het serveren enkele belegen kaasblokjes door de stomende andijviestamppot roeren. Door de warmte zal de kaas smelten en deze winterkost nóg smeuïger worden.
Erwtensoep met Spaanse chorizo
Wat is er nu aangenamer dan jezelf opwarmen met een heerlijke geurende kom met erwtensoep na een frisse winterwandeling? Erwtensoep is dan ook met recht een winterklassieker te noemen. Wil je je gasten verrassen met een variatie op het traditionele erwtensoep recept? Kies dan eens voor chorizoworst in plaats van rookworst. De worst snijd je in plakjes en bak je knapperig in een koekenpan. Roer deze vervolgens door de op traditionele wijze bereidde erwtensoep. De smaakvolle chorizo sluit bijzonder goed aan bij de oer-Hollandse erwtensoep.
Zuurkoolstamppot met zoete aardappels
Zuurkoolstamppot, nóg zo’n typische winterklassieker. Ter variatie kun je ervoor kiezen zuurkoolstamppot eens met zoete aardappels. Zoete aardappels komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar zijn inmiddels in vrijwel iedere supermarkt te verkrijgen. Alhoewel niet iedereen de smaak van zuurkoolstamppot kan waarderen, kun je er zeker van zijn dat deze variatie voor een mildere smaaksensatie zal zorgen. De zoete aardappel verzacht namelijk het zuurgehalte van de zuurkool. Tevens past de zoetige smaak van de aardappels goed bij uitgebakken spekreepjes of traditionele zuurkoolspek.
Benieuwd naar onze andere blogs? Je leest ze hier.
Geef een reactie