Heb je wel eens gehoord van de term dyspareunie? Dyspareunie is een medische term voor ongemak voor, tijdens of na het vrijen (bron: De Paarse Keizerin). Hier kampen meer senioren mee dan je in eerste instantie denkt. Vanwege de taboe op dit onderwerp, heeft ook nog eens vrijwel niemand het erover. In dit artikel gaan we daar veranderingen in brengen. Het gaat tenslotte om je lichaam, relatie en gezondheid. Ook jonge senioren zullen van deze prettige bezigheid moeten kunnen genieten, toch?
Er zijn een aantal simpele zaken waar je rekening mee kunt houden om pijn bij vrijen te voorkomen.
De bekkenbodemspier: essentieel voor de seksuele gezondheid en het voorkomen van dyspareunie
Voor zowel mannen, als vrouwen geldt dat het trainen en onderhouden van de bekkenbodem uitermate belangrijk is. Met name naar mate men ouder wordt, moet dit niet onderschat worden. De bekkenbodemspieren zijn essentieel voor een goed seksleven. Dit wordt door vrijwel alle medische professionals bevestigd. Een zwakke bekkenbodem kan dus daadwerkelijk leiden tot pijn bij vrijen en tevens zelfs incontinentie.
Het trainen van de bekkenbodemspier is, ook als je wat ouder bent, eigenlijk super simpel. Allereerst moet je weten hoe je deze aan moet spannen. Je zult merken dat je dit wel vaker doet. Ga naar het toilet en probeer tijdens het plassen de stroom te stoppen. Lukt dat? De spier die je hiervoor gebruikt is je bekkenbodem. Deze kun je dus ook aanspannen wanneer je niet plast. En dat, dat is dus het trainen van je bekkenbodemspier.
Niemand heeft door als je dit doet. Of je nu thuis op de bank zit, in de wachtkamer van de tandarts of bij wijze van spreken een potje zit te schaken met de buurman. Het regelmatig aan- en ontspannen van deze spier draagt bij aan je seksuele gezondheid.
Pijn bij vrijen? Wat extra hulpmiddelen zijn helemaal niet vreemd
Naast het regelmatig trainen van de bekkenbodem, kun je ook voor een klein hulpmiddel gaan. Zo kan het veel helpen om een goed glijmiddel aan te schaffen. Naarmate de vrouw ouder wordt, wordt er namelijk minder natuurlijk vocht aangemaakt. Dit is vaak een oorzaak van pijn bij vrijen.
Let hierbij wel goed op voor welk merk je gaat. Sommige glijmiddelen bevatten chemische slechte stoffen die juist inwendig voor problemen en klachten zorgen. Bij https://www.depaarsekeizerin.nl/winkel kun je glijmiddelen kopen die door een panel gekeurd zijn en dus gegarandeerd 100% veilig en goed voor je zijn.
Specifieke kwalen bij mannen die kunnen zorgen voor dyspareunie
Een van de meest voorkomende (seksuele) kwalen bij mannen is een schimmelinfectie op of bij de eikel. Hierbij moet goed op de hygiëne worden gelet. Te veel of te weinig is beide namelijk niet goed. Wees voorzichtig met de middelen die gebruikt worden tijdens het reinigen van het lichaam in bad of onder de douche. Wist je dat reinigen met alleen lauw water al voldoende is?
Dit is trouwens niet per se een mannenkwaal. Vrouwen kunnen ook te maken krijgen met vaginale schimmelinfecties. Dit kun je mede oplopen door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Dokters raden dit dan ook te allen tijde af.
Bij mannen boven de 50 komt prostaat ontsteking helaas relatief vaak voor. Dit gaat veelal gepaard met een niet goed behandelde blaasontsteking. Een oplossing hiervoor is de juiste antibiotica en het drinken van veel water. Andere zaken die helpen zijn geregelde zaadlozingen, het masseren van de prostaat en een dagelijks warm bad.
Doorbreek het taboe
Heb je last van dyspareunie of een van bovenstaande klachten of kwalen? Doorbreek het taboe en praat erover. Dit kan met je partner, maar ook met je huisarts. Wellicht krijg je van je huisarts extra tips of hulpmiddelen om pijn bij vrijen in de toekomst te voorkomen.
Nogmaals, tet gaat om je lichaam, relatie en gezondheid.
Geef een reactie