Mensen met de ziekte van Parkinson ondervinden vaak steeds meer problemen met bewegen en dus ook het uitvoeren van alledaagse handelingen. Zo kan bijvoorbeeld het opstaan uit bed, een maaltijd bereiden of boodschappen doen steeds lastiger worden. Ergotherapie biedt de juiste hulp om te leren omgaan met de hinder die je ondervindt. Ook als je klachten nog niet zo ernstig zijn, dan is het verstandig om naar ergotherapeut te gaan. Ook dan kan deze behandeling erg zinvol zijn. Lees in onderstaande blog meer over ergotherapie bij Parkinson.
Lees ook: wat is ergotherapie
Klachten bij Parkinson
De ziekte van Parkinson is een complexe hersenaandoening, waarbij de klachten per persoon ontzettend kunnen verschillen. Hieronder hebben we een aantal klachten die kunnen voorkomen op een rij gezet:
- Bewegingsproblemen (zoals freezing, bewegingsarmoede, vaststaan bij lopen, tremor (trillen), vermoeidheid, verminderd evenwicht en stijfheid
- Cognitieve problemen (zoals depressie, hallucinaties, angst, initiatiefverlies
- Slaapproblemen
- Spraakproblemen
Een ergotherapeut helpt je ondanks deze klachten toch zo veel mogelijk zelfstandigheid te behouden. Bij ergotherapie wordt er gekeken wat je nog wel allemaal kunt ondanks de klachten en hoe dit geoptimaliseerd kan worden.
Ergotherapie behandeling bij Parkinson
Bij de eerste afspraak worden de problemen die je ervaart in het dagelijks leven besproken met de ergotherapeut. Afhankelijk van de mogelijkheden, wensen en beperkingen wordt er een behandelplan opgesteld. Daarbij wordt overlegd met eventuele andere behandelaars. Een behandelplan kan bijvoorbeeld het plannen van dagelijkse activiteiten, optimaliseren van handelingen, aanleren van vaardigheden, of het organiseren van activiteiten bevatten.
Daarnaast kan een ergotherapeut je ook leren omgaan met prikkels die worden uitgelokt door bewegingen of prikkels die juist voor bewegingsproblemen zorgen. Verder kan de ergotherapeut je adviseren over eventuele aanpassingen in huis en hulpmiddelen. Eventueel kan hij of zij de hulpmiddelen aanvragen om vervolgens het gebruiken ervan te oefenen. Ook krijgt de partner en/of mantelverzorger handige tips en praktische instructies.
In verschillende stadiums van de ziekte van Parkinson is het verstandig om aan te kloppen bij een ergotherapeut. Met ergotherapie zorgt je ervoor dat je zoveel mogelijk zelfstandigheid behoudt ondanks de klachten bij Parkinson. Dit is natuurlijk ontzettend fijn en gespecialiseerde zorg en advies is daarbij écht nodig. Ons advies is dan ook om altijd een ergotherapeut in te schakelen bij de ziekte van Parkinson, zodat bewegingsbeperkingen zo min mogelijk een negatieve invloed hebben op je leven.
Geef een reactie