
Ouder worden gaat gepaard met verschillende lichamelijke gebreken. Sommige kun je voorkomen of uitstellen, andere kom je helaas echt niet onderuit. Eén van die dingen is je gehoor. Want kun jij alles nog goed horen en verstaan of merk je dat je gehoor steeds een beetje meer achteruit gaat? In dit artikel gaan we daar verder op in!
Beetje bij beetje
De meeste mensen hebben eigenlijk niet door dat hun gehoor steeds een klein beetje meer achteruit gaat. Zeker omdat het beetje bij beetje gaat, sluipt zo’n verandering er simpelweg in. De televisie iets harder dan eerst, dat kan natuurlijk maar net aan de huidige zender of het huidige programma liggen. Kun je je gesprekspartner niet goed verstaan? Misschien mompelen ze gewoon een beetje. Of heb je wel steeds vaker dat je “Wat zeg je?” moet vragen.
Ouderen en slechthorendheid
Ongeveer een vijfde deel van de ouderen boven de 55 jaar, geeft aan niet meer optimaal te kunnen horen. En wanneer dit wordt getest, blijken het er nog wel meer te zijn. Sterker nog, het is zelfs bijna de helft van de ouderen dat niet alles uit de test goed mee kan krijgen. Een groot deel dus, waarvan het gehoor achteruit is gegaan.

Waar ga je het aan merken?
De televisie en het gesprek met je omgeving van hierboven zijn twee bekende voorbeelden waar je door zult hebben dat niet alles meer goed te verstaan is. Maar de oorzaak hiervan, begint eigenlijk al kleiner. De eerste achteruitgang zit namelijk in in de onderscheiding van verschillende tonen. De medeklinkers die we zacht uitspreken, zullen veel op elkaar gaan lijken. Denk hierbij aan de letters b, f, m, n, s, v en w. De mate waarin je dit nog wel of niet goed kunt verstaan, wordt ook beïnvloed door de ruimte waarin je je bevindt. Een galmende of met kletsende mensen gevulde ruimte werkt natuurlijk niet echt mee.
Voorkomen is beter dan genezen
En dat is absoluut waar. Maar voor ouderen is het helaas niet altijd tegen te houden. Ouderdomsslechthorendheid is helaas iets dat erbij hoort. Het gehoororgaan wordt nu eenmaal ook ouder. Het heeft een leven lang geluid en lawaai moeten verdragen.
Toch hoeft gehoorverlies niet altijd met de leeftijd te maken hebben. De verwachting is namelijk dat veel huidige jongeren eerder met gehoorproblemen zullen kampen, door de harde muziek in hun oordopjes of bij concerten en festivals. Hier worden dan ook niet voor niets oordopjes geadviseerd.
Weetje! Wist je dat er een verschil is in waar het probleem precies ligt? Bij slechthorendheid bij ouderen ligt het probleem, ook wel geleidingsverlies, in het binnenoor. Bij jongeren die veel en hard muziek luisteren, ligt het probleem ook vaak in het middenoor.
De gevolgen van een slechter gehoor
Wat zijn de gevolgen van ouderdomsslechthorendheid? Wanneer je er niets aan doet, zal het gehoor beetje bij beetje achteruit gaan. In dat geval is het aan te raden een gehoortest te doen. Zelfs als je nog niet bewust bent van de achteruitgang, is dit zeker een aanrader. Zo weet je waar je (gehoor) staat en ben je er wellicht ook bewuster mee bezig als het slechter wordt.
De gevolgen voor ouderen zitten hem vaak voornamelijk in het sociale aspect. Kun je nog meekomen met de gesprekken die er om je heen wordt gevoerd? Kun je nog dagelijks even heen en weer bellen met je familie?

Daarnaast staat natuurlijk de veiligheid voorop. Een slecht gehoor zorgt voor mindere alertheid in het verkeer.
Vooral om deze twee redenen is het verstandig eens langs een audicien te gaan. Hoortoestellen zijn tegenwoordig zo gek nog niet en het verlengt de kwaliteit van je (sociale) leven absoluut!
Meer lezen over vitaliteit en gezondheid? Houd dan de blogs op deze pagina goed in de gaten.
Geef een reactie