Incontinentie, een onderwerp waar vaak een taboe op ligt en waar weinig mensen het over hebben. Gek eigenlijk, want het is een doodnormale zaak waar veel mensen last van hebben. Gelukkig zijn er oplossingen! Namelijk: incontinentiemateriaal. In dit blog leer jij er alles over. Lees dus snel verder!
Wat is incontinentie?
Incontinentie is een aandoening waarbij je urine en/of ontlasting niet kunt ophouden. Je hebt je blaas en/of darmen niet meer (volledig) onder controle. Hierdoor kan je ongewild urine en/of ontlasting verliezen.
Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders heeft last van een vorm van incontinentie. Daarvan hebben er ongeveer 100.000 ontlastingsincontinentie en een half miljoen is incontinent voor urine. Niks om je voor te schamen dus! Zowel mannen als vrouwen hebben er last van.
Naast de twee soorten incontinentie: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie, zijn er veel verschillende vormen. Deze vormen hebben hun eigen symptomen. Goed nieuws: sommige vormen van incontinentie kunnen behandeld worden.
Oorzaken incontinentie
Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie. Zo kan stress of inspanning leiden tot incontinentie. Ook zwangerschap kan een oorzaak zijn. De meest bekende vorm van incontinentie is aandrangincontinentie of urge-incontinentie. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben.
De laatste twee oorzaken zijn functionele incontinentie of overloopincontinentie. Bij functionele incontinentie is er niks mis met de blaas. Het probleem is dan dat je niet op tijd naar het toilet kan gaan. Bijvoorbeeld doordat je een lichamelijke of psychische aandoening hebt. Bij overloopincontinentie loopt de blaas letterlijk over.
Wat voor soorten incontinentiemateriaal zijn er?
Je weet nu wat incontinentie is en wat de oorzaken zijn. Maar hoe ga je ermee om? Je vraagt je nu waarschijnlijk af: ‘welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?’. Wij zetten ze voor je op een rijtje:
- Inleggers (met of zonder plakstrip)
- Incontinentiebroekjes
- Buikbandsystemen of slipsystemen
- Onderleggers
Inleggers met of zonder plakstrip als incontinentiemateriaal
Er bestaan diverse soorten inleggers. Sommigen daarvan hebben een plakstrip aan de onderkant. Deze plak je in je eigen ondergoed.
Incontinentiebroekjes
Indien je een inlegger niet meer op de juiste manier kan gebruiken, zijn incontinentiebroekjes een ideale oplossing. Deze gebruik je op dezelfde manier als een onderbroek. Het lijkt een beetje op een wasbare luier voor volwassenen.
Deze broekjes zijn over het algemeen gemaakt van bamboe, katoen of polyester. Ze zitten fijn en sluiten goed af door de elastieken. Doordat je ze kunt wassen, zijn ze duurzamer dan wegwerp incontinentiebroekjes. Hierdoor zijn ze op lange termijn ook goedkoper. Een dubbele win-win dus!
Buikbandsystemen of slipsystemen als incontinentiemateriaal
Heb je hulp van mantelzorgers of zorgverleners? Dan is een buikbandsysteem of een slipsysteem een goede overweging. Deze kan je makkelijk aantrekken op bed of staand. De hulp van een zorgverlener is dan handig. Beide systemen kunnen veel urine opnemen. Ze zijn vrij breed, dus ook geschikt om ontlasting op te vangen.
Onderleggers
Onderleggers noem je ook wel incontinentiematjes. Deze gebruik je op je bed om lekkages op te vangen. Je hoeft ze dus niet zelf te dragen. Heb je moeite met slapen? Deze stenen helpen tegen slapeloosheid.
Geef een reactie