
Als er een land is in Europa dat staat voor watersporten, dan is het waarschijnlijk ons land. Geen wonder, omdat ongeveer 18% van het oppervlak uit water bestaat, vooral de provincie Friesland is uitermate geschikt voor een bootvakantie, zowel voor experts als voor beginners.
Voor de overgrote meerderheid heb je geen licentie nodig en ook als beginner is een bootvakantie geen probleem. Vooral motorboten zijn ideaal voor een rondleiding over de Friese wateren.
Regels en wetten
Voor de kapitein en een extra substituut voor noodgevallen is een minimumleeftijd van 18 jaar nodig om met een boot in Nederland te varen. Een rijbewijs voor het besturen van een motorboot onder de 15 m lengte, die niet sneller kan dan 20 km / h, is niet nodig in Nederland.
Als je met een grotere of snellere boot wilt reizen, heb je het zogenaamde Vaarbewijs I nodig. Natuurlijk is er ook een alcoholgebod tijdens het varen met een boot, dat 5 promille is.
Routeplanning
Een waterkaart is essentieel. Daarop zijn alle waterwegen, de waterdieptes, de bruggen en de havens aangegeven. Normaal gesproken is een kaart beschikbaar op elke boot. Maak jezelf bekend met je reis, een goede routeplanning zorgt voor een ontspannen vaart.
Om je route te plannen, moet je zeker de afmetingen van je boot kennen. Dus vraag naar de hoogte en breedte en diepte van de boot.
Er bestaat een gratis app voor de Friese meren, die erg praktisch is, waarop waterdiepten en ook de boeien voor routeringsmarkeringen worden aangegeven. En dankzij de GPS kun je altijd precies zien waar je je momenteel bevindt. Op de meren is het zeer behulpzaam om het juiste kanaal en de waterloop te vinden.
Instructie
Voordat het start, word je geïnstrueerd in de thuishaven van het personeel van de Yachtcharter Sneek. Hier tonen ze alle functies van de boot en de belangrijkste handgrepen. Wees niet bang om twee keer te vragen als je iets niet begrijpt.
Als het je eerste keer is, maak je noodzakelijkerwijs een proefvaarrit. Ook het aanleggen van de boot moet minstens één keer samen gedaan worden met een deskundige.
Let ook op alle benodigde documenten aan boord. Dit omvat ook de BPR waar alle verkeersregels en tekens op de waterwegen worden vermeld. Het grootste deel van de BPR in boekvorm is als Wateralmanak Deel 1 aan boord.
Bovendien is het erg handig als er een volledige beschrijving van de boot en de inventaris aanwezig is. Dan kun je altijd opzoeken waarvoor verschillende schakelaars en knoppen worden gebruikt.
De Wateralmanak Deel 2 is niet verplicht, maar biedt praktische informatie over de tijden van bruggen en sloten. De havens inclusief de prijzen staan daar ook vermeld.
Sluizen en bruggen
In Friesland, zijn er slechts een paar sluizen. Er zijn wel aardig wat bruggen. Normaal gesproken zijn er mensen aanwezig maar soms worden bruggen eveneens bestuurd door een camera van een afstand.. Het passeren van een brug is niet moeilijk, er is een stoplicht systeem vergelijkbaar met het wegverkeer.
Een jacht huren in Friesland zorgt voor een onvergetelijke ervaring, voor zowel voor beginners als gevorderden.
Geef een antwoord