Ben jij je steeds meer bewust van alle schadelijke voedingsstoffen die tegenwoordig standaard aan etenswaren wordt toegevoegd? Dan weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om onverzadigde vetten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Toch vinden veel mensen het vandaag de dag nog lastig om zoveel mogelijk gezonde etenswaren te consumeren. Dit is niet zo gek, want de verleiding is tegenwoordig groot om even snel een koekje te eten. Door jouw voedingspatroon compleet te veranderen, wordt het mogelijk om meer gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierbij is kaliumrijke voeding het meest belangrijk. Maar wat is kalium? En in welke etenswaren zit dit het meest? In deze blog vertellen wij je alles wat je over dit mineraal moet weten.
Wat is kalium?
Kalium is eigenlijk niets meer dan een natuurlijk mineraal dat in ontzettend veel etenswaren voor komt. Dit mineraal is samen met chloride en natrium betrokken bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in ons lichaam. Daarnaast zorgt kalium ook voor een stevige huid, een betere weerstand en stuurt het zenuwprikkels door naar spieren. Hiermee is kalium eigenlijk onmisbaar geworden voor ons lichaam. Toch kan het soms gebeuren dat je een tekort hebt aan dit mineraal. Dit kan je herkennen doordat je opeens last hebt van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen en een verlies van eetlust. Zodra deze symptomen optreden dan is er werk aan de winkel!
Kaliumtekort oplossen
Heb je last van een kaliumtekort? Dan is er geen reden tot paniek. Er zijn vandaag ontzettend veel manieren om dit tekort zo snel mogelijk op te lossen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om hiervoor naar de dokter te gaan. De dokter zal je dan medicatie geven om het kaliumtekort te verhelpen. Toch is dit in de meeste gevallen onnodig. Een kaliumtekort kan je namelijk gemakkelijk oplossen door bepaalde etenswaren regelmatig op het menu te zetten. Hieronder geven we drie voorbeelden van kaliumrijke voeding.
1. Cacao
Een echte superfood op het gebied van kalium is cacao. Zo bevat 100 gram cacao maar liefst 1500 milligram kalium. Wanneer je een kaliumtekort hebt, dan wordt er geadviseerd om regelmatig pure chocolade te eten. Hierbij is het noodzakelijk om te kiezen voor een variant zonder toegevoegde suikers, zuivel of chemicaliën. Lukt het je niet om deze variant te vinden? Dan kan je een reep pure chocolade uit de supermarkt halen. Het is wel belangrijk dat dit dan pure chocolade is met een hoog percentage. Hierbij kan je denken aan pure chocolade met een percentage van 70, 80 of 90 procent.
2. Abrikozen
Door meer zuidvruchten als tussendoortje te consumeren neemt de kans op een kaliumtekort aanzienlijk af. Vooral gedroogde abrikozen zijn een echte kaliumbom. Het is inmiddels bekend dat 100 gram gedroogde abrikozen zo’n 1400 milligram kalium bevatten. Hiermee zijn gedroogde abrikozen, na cacao, dus een uitstekende keuze om meer kalium binnen te krijgen. Vind je gedroogde abrikozen niet lekker als tussendoortje? Kies er dan eens voor om deze zuidvruchten te verwerken in een gerecht.
3. Pistachenoten
Als laatste kan je ervoor kiezen om meer pistachenoten te consumeren. Deze noten bevatten per 100 gram immers 1100 milligram kalium. Hiermee zijn de pistachenoten ontzettend geliefd bij iedereen die zich bewust is van gezonde voeding. Je kan deze noten zowel gepeld als ongepeld kopen en zijn ideaal om te eten als tussendoortje. Om jouw kaliumtekort op te lossen, kan je er beter voor kiezen om eens een hand vol pistachenoten te eten in plaats van een koekje. Door deze drie etenswaren op te nemen in jouw voedingspatroon, zal je merken dat jij je al snel lekkerder gaat voelen!
Geef een reactie