De aanschaf van een nieuwe auto is niet zomaar iets. Het kost wat en de bedoeling is daarbij natuurlijk dat je er een tijdje mee vooruit kunt. Letterlijk en figuurlijk. Ben jij in het bezit van een goede auto, of is het stiekem toch wel tijd voor een nieuwe? Wat zijn je twijfels?
Ouderen en auto’s
De meeste mensen in het bezit van een rijbewijs, hebben ook een auto. Zo ook bij ouderen. Jaren terug zagen we dat veel ouderen maar rond bleven rijden in hun oude wagen, die eigenlijk wel zo goed als op was. Op het moment dat deze auto niet door de keuring kwam, werd er niet gauw een nieuwe aangeschaft.
Tegenwoordig zien we echter dat steeds meer Nederlanders met een leeftijd boven de 75 in het bezit zijn van een auto. Tien jaar geleden was dit ruim 30% minder dan vorig jaar werd gemeten door het CBS. En wist je dat daarbij ook de kilometers die worden afgelegd flink zijn gestegen onder deze leeftijdscategorie? Leuk weetje!
Een nieuwe auto
In 2016 liet brancheorganisatie VWE voertuiginformatie en -documentatie zien dat een groot deel van de nieuw gekochte auto’s door personen met een leeftijd van 65 jaar en ouder werd aangeschaft. Bijzonder? Nee hoor, dat valt wel mee. Ouderen mogen zichzelf namelijk best een kapitaalkrachtige leeftijdscategorie noemen. En daar heb je dan ook hard voor gewerkt!
Daarnaast is een auto op oudere leeftijd ook echt ideaal. Wanneer je kinderen of kleinkinderen besluiten verder weg te gaan wonen, kun je ze blijven opzoeken. Of juist een lekker dagje uit met de kleinkinderen. Heerlijk idee, toch?
En heeft je lichaam vandaag even niet de beste dag voor een wandeling naar de supermarkt? Dan kun je gewoon even lekker de auto pakken.
Maar waar ga je dan voor?
Een nieuw vervoersmiddel uitzoeken is lastig, voor iedereen. Want zelfs wanneer je alle verstand hebt van allerlei soorten wagens, zijn er flink wat zaken om tegen elkaar af te wegen. Trakteer jij jezelf na al die jaren eindelijk eens op een gloednieuw model of sluit je een goede deal via Marktplaats? En heb je je daarnaast al eens verdiept in de mogelijkheden van een auto importeren uit het buitenland?
Het nummer 1 criterium is voornamelijk een hoge zitpositie. Niet te hoog, want bij een hoge zitpositie komt tevens een hoge instap. Daarnaast is het fijn als een auto gemakkelijke rijeigenschappen heeft en niet te veel poespas. Het is tenslotte nog steeds gewoon een vervoersmiddel. Veel gemaakte en betaalbare keuzes voor ouderen zijn met name de Fiat Panda, Volwagen Up en Kia Picanto.
En hoe pak je het aan?
Wanneer je op zoek gaat naar een auto, is het altijd aan te raden iemand mee te nemen of mee te laten kijken. Nogmaals, het is wel even een andere aanschaf dan een pak wasmiddel. Daarnaast weten twee altijd meer dan één. Zeker wanneer je voor een tweedehands auto gaat, moet je er zeker van zijn dat hij nog goed is.
Wanneer je gaat voor een auto uit het buitenland, kun je het gevonden exemplaar aangeven bij een Import bedrijf. Zij helpen je de wagen naar Nederland te halen én het papierwerk te regelen. Of het nu gaat om een gave oldtimer of juist een nieuw luxe model, alles is mogelijk!
Daarnaast moet je natuurlijk ook nog van je eigen auto af. Wat doe je daar mee? Dit is afhankelijk van hoe en wanneer je hem hebt aangeschaft en wat de staat nu is. De drie meest voorkomende opties zijn:
- Je auto inruilen bij de dealer waar je een nieuwe aanschaft
- Je eigen wagen (ook) verkopen via platformen als Marktplaats
- Kan hij echt geen ronde meer mee? Dan is het (helaas) een sloopauto. Er zijn bedrijven die je sloopauto ophalen tegen een klein tarief.
Een nieuwe fase
Wat de reden en de staat van je wagen ook is, het is nooit echt makkelijk. Je trouwe vierwieler heeft je waarschijnlijk jaren lang overal gebracht. Net als verhuizen, is dit ook weer even een nieuwe stap. Maar voor je het weet ben je helemaal aan je nieuwe auto gewend en wil je niet eens meer anders!
Heb jij een goede tip voor een nieuwe auto? Laat het ons hieronder weten, dan helpen we elkaar op weg! 😉
Geef een reactie