Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 80% van de volwassen Nederlandse bevolking (17+) een autorijbewijs heeft. Hieruit blijkt ook dat het rijbewijs bezit bij ouderen zelfs is toegenomen. Maar bij die ouderen ontstaat ook een struggle: het moeten verlengen van je rijbewijs. Dat blijkt een ontzettend gedoe.
Het gemak van een rijbewijs voor iedere leeftijd
Uit de cijfers blijkt dus dat de leeftijden van mensen met een rijbewijs erg variëren. Sinds de minimum leeftijd om te mogen beginnen met rijlessen is verlaagd naar 16,5, wordt de stap van snor- of bromfiets steeds vaker overgeslagen. Bij Rijschool Troy zien ze daarnaast ook nog regelmatig (jong) volwassenen of zelfs jonge senioren die aan hun rijbewijs beginnen.
Helemaal niet gek natuurlijk. Wellicht was het in die tijd niet zo vanzelfsprekend om je rijbewijs te halen en is er nu ineens wel tijd, budget of ruimte voor. Zeker als je niet meer zo goed ter been bent, is een auto voor de deur super fijn. En er in kunnen/mogen rijden ook, dus ;).
Een rijbewijs voor 65 plussers
Een autorijbewijs voor 65 plussers is in principe niet anders dan een autorijbewijs voor ieder ander. Het enige verschil is dat het verlengen niet per se te maken heeft met het verlopen van de 10 jaar, maar met de leeftijd. En dat blijken veel senioren maar een gedoe te vinden. Heel soepel gaat dat er namelijk niet aan toe.
Een gezondheidsverklaring
Wanneer je de 75 jaar bereikt en nog steeds in de auto wil stappen, ben je verplicht een medische keuring te ondergaan. Wanneer deze positief is, krijg je een gezondheidsverklaring en mag je je rijbewijs verlengen.
Dus ook het behouden van je rijbewijs is een goede reden om gezond bezig te zijn.
Er zijn hiervoor verschillende regels per leeftijd. Zo heeft het verlengen van je rijbewijs vanaf de leeftijd van 65+ ieder jaar weer een andere regel of duur. Zo krijg je geen verlenging meer van 10 jaar als je eerder dan dat de 75 jaar bereikt. Ook zijn er gevallen dat je wel tot bijvoorbeeld je 79e mag blijven rijden zonder deze gezondsheidsverklaring. Bijvoorbeeld als je op je 74e leeftijd nog een verlenging aanvraagt.
Snap jij het nog?
Onduidelijkheid en een administratieve rompslomp
Zo bracht het AD begin dit jaar naar buiten dat veel ouderen klagen over deze verlenging. Het blijkt namelijk niet zomaar gebeurd te zijn.
Zo moeten ouderen niet alleen heel veel administratie en formulieren invullen, ook heerst er ontzettend veel onduidelijkheid. Wat geldt nu precies voor welke leeftijd, wanneer volgt het uitsluitsel en wat moet precies waar worden ingevuld of ingeleverd?
Het is vandaag de dag zelfs aan de krappe kant om “pas” een half jaar voor het verlopen van je rijbewijs met de verlenging aan de slag te gaan.
Verdiep je er op tijd in
De enige hulp die wij kunnen bieden is de tip geven om je er dus op tijd in te verdiepen. Ook wanneer jouw verlenging er nog niet aan zit te komen, kan het dus zeker geen kwaad vast na te gaan wanneer je moet verlengen en waar je dan rekening mee moet houden.
Heb jij hier al ervaring mee en heb je hulp, tips of advies voor onze jonge senioren lezers? Laat het ons weten in de comments. Laten we het elkaar gewoon even wat makkelijker maken!
hans zegt
Ik loop nu tegen e.e.a. aan en geef volgende tips:
1 – Gezien de verhalen van senioren die nui door ‘gedoe’ zonder geldig rijbewijs zitten, ben ik tijdig begonnen met zèlf informatie te verzamelen, want klaarblijkelijk geeft het RDW wèl tijdig een waarschuwing voor de volgende APK, maar stuurt géén bericht over een rijbewijsverlenging die dan nog op tijd georganiseerd kan worden. Ik houd dus een half jaar verwerking aan.
2 – In de opgevraagde RDW-informatie staat aangegeven dat je een medische keuring moet doen o.a. bij je huisarts. Op de website van de huisarts staat duidelijk dat ze zich hiermee NIET bezighouden. Een andere huisarts stuurde me naar een Stichting waar regelmatig een keuringsarts zitting houdt.
3 – Mee te brengen:
– legitimatie bewijs
– urine in een flesje
– de veraf-bril
– medicijnenlijst (via de apotheek)
– brieven en formulieren van het RDW
Véél gedoe heb ik gehad om de noodzakelijke formulieren te kunnen downloaden en uitprinten. Ik heb mijn hiervoor noodzakelijke DigiD ingesteld op
SMS via de gesproken telefoon en kreeg òf geen code toegestuurd, òf de code kwam ’s avonds om half tien, terwijl ik die ’s middags had opgevraagd.
Ik voorspel dat digibeten hier gaan vastlopen en hulp nodig hebben.
Hoe het verder zal gaan zullen we zien, de meeste problemen kunnen ontstaan wanneer er méér gezondheidstests moeten worden aangeleverd … denk ik!
Roderick zegt
Hoi Hans,
dank voor je tips.
Ik weet zeker dat onze lezers daar wat aan hebben!
Mvrgr,
Roderick