Er komt heel wat kijken bij een erfenis, maar wat zijn de belangrijke punten om op te letten? In dit artikel hebben we verschillende tips voor het afwikkelen van een erfenis. Benieuwd hoe je soepel een erfenis kunt afwikkelen? Je leest het hieronder.
Afhandelen van inkomstenbelasting
Als nabestaande moet je meestal aangifte inkomstenbelasting doen in het jaar van overlijden van de overledene. Op het moment als er nog geen aangifte is gedaan over het inkomen van het jaar ervoor, dan moeten er zelfs twee aangiftes inkomstenbelasting ingediend worden.
Het lijkt misschien onnodig om naast aangifte erfbelasting ook aangifte inkomstenbelasting te doen, maar dit is wel nodig. Want deze aangiften staan los van elkaar. Alle erfgenamen ontvangen bij een overlijden een papieren F-biljet voor het jaar van overlijden voor de aangifte inkomstenbelasting. Is er het jaar vóór overlijden geen aangifte gedaan? Vraag dan een P-biljet aan. Als partner van de overleden kan je na afloop van het kalenderjaar voor jezelf en de overledene een gezamenlijke aangifte doen.
Bepalen van de erfenis waarde
Een erfenis, ook wel nalatenschap genoemd, bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overledene achterlaat. Is er sprake van een positief saldo? Dan betalen de erfgenamen erfbelasting. Lees op ErfrechtOnline.nl meer over erfbelasting. Het vaststellen van de erfenis waarde is bij geldbedragen niet zo moeilijk, maar bij de inboedel en woning ligt het ingewikkelder.
Economische inboedel waarde
Een van de meest gemaakte fouten is dat bestaanden de inboedel aangeven tegen de verzekerde waarde. In veel gevallen kan dit leiden tot een te hoge aanslag. Je verzekerd het bedrag dat nodig is om de inboedel opnieuw aan te schaffen. Terwijl er erfbelasting betaald moet worden over de economische waarde van de inboedel. Dit is het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft. Vaak is dat niet zoveel, tenzij het gaat om antiek, dure sieraden of kunst. Bij woningen gaat het om de waarde die vermeld staat in de WOZ-beschikking in het jaar van of na het overlijden. Je mag kiezen voor de laagste van de twee. Vaak loont het om de WOZ-beschikking van het jaar na overlijden kritisch te controleren. Zo bespaar je mogelijk duizenden euro’s. Vraag als erfgenaam daarom de oude beschikken over het jaar van het overlijden nog eens op. Er gaat dan een bezwaar- en beroepstermijn lopen, wat waarschijnlijk een lagere WOZ-beschikking oplevert.
Afhandelen van de aangifte erfbelasting
Binnen 8 maanden na het overlijden moet de aangifte erfbelasting gebeuren. In sommige gevallen is het lastig om op tijd aangifte te doen, bijvoorbeeld als bedragen nog onbekend zijn. In dat geval kan je uitstel aanvragen, echter is het vaak slimmer om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de fiscus. Zo beperk of vermijd je belastingrente.
Aangifte erfbelasting doen
Vaak ontvang je als erfgenaam een automatisch bericht dat je digitaal aangifte erfbelasting kunt doen. Met het nummer dat op de condoleancebrief vermeld staat kan er ingelogd worden bij de Belastingdienst.
Heb je vragen op het gebied van erfrecht? Of kom je er niet uit met andere erfgenamen? Schakel dan een advocaat in dat gespecialiseerd is in erfrecht, zoals de specialisten van Erfrecht Online.
Geef een reactie