Overstappen van zorgverzekering is iets wat we vaak doen. Maar waarom is dat en waar moet je dan op letten bij het overstappen van zorgverzekering? Dat zijn twee vragen die in dit artikel worden behandeld en beantwoord. Lees snel verder om nooit meer te twijfelen over overstappen.
Waarom zou je overstappen van zorgverzekeraar?
Er zijn altijd meerdere redenen waarom mensen overstappen en de manier waarop je er voordeel uit kunt halen. De meest voorkomende redenen om over te stappen zijn; je hebt toch een bepaalde aanvullende zorgverzekering nodig, je wil je eigen risico aanpassen of je bent gewoon simpelweg ontevreden met de huidige zorgverzekeraar. Bij de eerste twee redenen kun je ook overstappen binnen je eigen zorgverzekeraar, dat noemen ze interne overstap, omdat je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft.
De aanvullende zorgverzekering
De aanvullende verzekering is optioneel en niet verplicht in Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen en jezelf zo meer in te dekken voor zorgkosten. Het kan dus zo zijn dat je merkt dat je gezondheid op bepaalde vlakken verslechterd en daar wil je jezelf uiteraard voor indekken. Je hebt bijvoorbeeld een blessure opgelopen tijdens het sporten waarvoor je naar de fysio moet. De fysio is geen goedkoop uitstapje en daarom is het wijs om deze bij je aanvullende verzekering mee te nemen. Denk jij dus veel zorgkosten te maken buiten je verplichte basisverzekering dan is het dus verstandig om te kijken of er een aanvullende verzekering is om jezelf zo wellicht een hoop geld te bestapen. Een van de meest voorkomende aanvullende verzekeringen is de tandartsverzekering of een opticienverzekering. Dit zijn dus vlakken waar je op kunt letten om mogelijk te integreren in je verzekeringspakket. Om de beste zorgverzekering voor jou te vinden kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken om een zorgverzekering te kiezen.
Het eigen risico
Het eigen risico kun je zelf instellen en bepalen. Je eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voordat de zorgverzekering begint met vergoeden van zorgkosten. In Nederland is het minimum eigen risico een bedrag van 385 euro, en een maximum van 885 euro. In 2021 blijft dit hetzelfde. Mocht je veel zorgkosten verwachten dan is het wijs om het eigen risico te laten staan op het minimumbedrag van 385 euro. Denk je weinig zorgkosten te hebben dit jaar dan kun je het eigen risico ook omhoog zetten naar dus maximaal 885 euro. Denk hier dus goed over na en maak een keuze in welk bedrag geschikt is voor jouw situatie.
Geef een reactie