Veel Nederlanders denken dat acute zorg alleen wordt ingezet wanneer iemand in levensgevaar is. Dit valt inderdaad ook onder acute zorgverlening, maar er is meer. In dit artikel leggen we uit wat acute zorgverlening nou écht allemaal inhoudt.
Direct behandelen
Bij acute zorg gaat het eigenlijk alleen om gezondheidsproblemen die direct behandeld dienen te worden. In 10 procent van de gevallen is de situatie levensbedreigend, maar meestal is dit dus niet zo. Wat wel zo is, is dat de zorg vaak onverwacht nodig is. Bijvoorbeeld na een auto-ongeluk of wanneer er complicaties na een operatie optreden. Het is hierbij goed om te bedenken dat het soms lastig is om een grens tussen acute en geplande zorg te trekken.
Soorten zorgvragen
Binnen de acute zorgverlening bevinden zich veel verschillende zorgvragen. Die worden ingedeeld naar de mate van spoedeisendheid en complexiteit. Zo wordt er onder andere gekeken naar de impact van het probleem. Wanneer een van de vitale functies bijvoorbeeld faalt, zal direct actie ondernomen worden. Is de kans op orgaanfalen echter gering? Dan wordt de patiënt uiterlijk binnen 24 uur behandeld.
Betrokken organisaties
Bij het verlenen van de zorg zijn meerdere organisaties betrokken, zoals de huisartsenzorg, ambulancezorg, spoedeisendehulp (SEH) en de eerstelijnsverblijven. Dit wordt ook wel een zorgketen genoemd. In het geval van acute zorgverlening is het niet zo dat een persoon die keten helemaal doorloopt. Iemand kan bijvoorbeeld direct bij de spoedeisende hulp terechtkomen, maar een bedrijfshulpverlener kan ook de persoon zijn die als eerste zorg verleent. Hoe het vervolgtraject er vervolgens uitziet, hangt van het gezondheidsprobleem en de behandeling af.
Kosten acute zorgverlening
Jaarlijks vinden er op alle SEH’s in Nederland gemiddeld 1,8 miljoen behandelingen plaats. De kosten worden grotendeels door de zorgverzekeraars vergoed. Wel wordt voor de ambulancerit een eigen bijdrage gevraagd en geldt het eigen risico. Dit laatste is overigens niet het geval wanneer iemand door een huisarts wordt behandeld. De kosten voor acute zorgverlening verschillen dus per persoon. Dit kan bijvoorbeeld van het soort zorg en het vervolgtraject afhangen.
24 uurs zorg
Daarnaast kan er ook acuut de vraag voor 24 uurs zorg ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer iemand geopereerd is en het niet nodig is om in het ziekenhuis te blijven, maar deze persoon niet voor zichzelf kan zorgen en dus wel hulp nodig heeft. Ook kan 24 uurs zorg uitkomst bieden wanneer het een mantelzorger teveel wordt om thuis te blijven voor een zieke partner of ziek familielid. Maar ook dit kan acuut ontstaan; bijvoorbeeld wanneer de mantelzorger niet meer in staat is om te zorgen. Ook voor hun is het belangrijk om te letten op hun vitaliteit.
Geef een reactie