Wanneer je merkt dat je geluiden en stemmen minder goed hoort, dan heb je waarschijnlijk last van slechthorendheid. Als je slecht hoort wordt het natuurlijk erg lastig om een gesprek te volgen. Je weet dat er tegen je gepraat wordt, maar wat hij of zij zegt is niet duidelijk. Vooral in een rumoerige omgeving is het moeilijk de ander te verstaan. Bijvoorbeeld als meer mensen tegelijk praten, zoals op een verjaardag of vergadering. Wat je doet wanneer je merkt dat je last hebt van slechthorendheid lees je in deze blog!
Bezoek de huisarts
Merk je dat je steeds slechter begint te horen? Dan raden wij het aan om eerst de huisarts te raadplegen. Hij stelt een aantal gerichte vragen en onderzoekt of er op medisch gebied afwijkingen zijn. Daarna volgt een verwijzing naar de KNO-arts. De arts stelt vervolgens een diagnose en bespreekt met je wat er aan de hand is. Die KNO-arts kan vervolgens adviseren om een hoortoestel te gebruiken. Gelukkig zijn de hoortoestellen anno 2022 een stuk gebruiksvriendelijker dan een aantal jaar terug. Mocht je een hoortoestel nemen, dan is het belangrijk dat je in ieder geval genoeg gehoorapparaat batterijen op voorraad hebt. Met alle nieuwe functies die een hoortoestel heeft gaan de batterijen namelijk een stuk sneller leeg.
Maak een afspraak bij de audicien
Wanneer je besluit een hoortoestel uit te proberen, maak je een afspraak bij de audicien. Die verkoopt niet alleen hoortoestellen, maar begeleidt je ook tijdens de proefperiode bij het omgaan en het wennen aan je nieuwe hoortoestel. Houd wel rekening met het feit dat geen enkel hoortoestel je gehoor weer voor 100% terughaalt.
Hoe voorkom ik slechthorendheid?
Niet alle vormen van slechthorendheid zijn te voorkomen. Ouderdomsslechthorendheid is een natuurlijke slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Hier valt jammer genoeg niets tegen te doen. Wat je wel kunt doen om slechthorendheid te voorkomen is het dragen van gehoorbescherming. Gebruik gehoorbescherming in de vorm van oordoppen bij een concert, tijdens het motorrijden of bij het gebruik van luide machines. Gehoorbescherming is te koop bij een audicien en zijn beschikbaar voor verschillende situaties.
Zet de volumeknop omlaag!
Jaarlijks lopen zo’n 25.000 jongeren een gehoorbeschadiging door te harde muziek op festivals, concerten en mobiele telefoons. Voor het uitgaanspubliek zijn er universele oordopjes die het te luide geluid dempen, maar de muziekbeleving niet aantasten. Wie geen oordopjes heeft, doet er goed aan de totale tijd dat het oor aan te luid gelijk blootgesteld is, zo kort mogelijk te houden. Zet de volumeknop van je muziek apparaten zachter en zet niet te veel druk op je oren.
Voor meer informatie voor senioren en meer, klik hier
Geef een reactie